Следвайте Гласове в ТелеграмBlackRock. Мнозина по света дори не са чували

...
Следвайте Гласове в ТелеграмBlackRock. Мнозина по света дори не са чували
Коментари Харесай

Как BlackRock, а не войната в Украйна, предизвика световната енергийна криза

Следвайте " Гласове " в Телеграм

BlackRock. Мнозина по света даже не са чували за тях. За по-малко от 30 години този американски капиталов фонд се трансформира в най-големия и най-доверен управител на активи в света.

Наскоро чиновник на BlackRock разкри пред кореспондент под прикритие със скрита камера, че капиталовият фонд ръководи 20 трилиона $ по целия свят, което е повече от Брутният вътрешен продукт на всички страни, като се изключи Съединени американски щати, чийто Брутният вътрешен продукт е 23.3 трилиона $ към 2021 година, т.е. единствено с 3,3 трилиона $ повече.

BlackRock е най-голямата компания за ръководство на активи в света, която влезе в новините през последните месеци поради съглашението си с украинското държавно управление. BlackRock и JP Morgan възнамеряват да открият банка, която да ръководи милиардите долари за възобновяване на Украйна. Въпреки това BlackRock, по думите на служителя, сниман със скрита камера, не желаят да са в светлините на прожекторите. И има причина за какво.

През последната година стартира световна енергийна рецесия, като цените на петрола, газа и въглищата по едно и също време се повишиха, което докара до затварянето на огромни промишлени предприятия, преработващи химикали, алуминий и стомана. Администрацията на Байдън и Европейски Съюз настояха, че всичко е поради военните дейности на Путин и Русия в Украйна. Това не е по този начин. Енергийната рецесия е от дълго време планувана тактика на западните корпоративни и политически кръгове за разрушение на индустриалните стопански системи в името на така наречен Зелен дневен ред. Това има своите корени доста преди февруари 2022 година, когато Русия стартира войната в Украйна, съгласно  Ф. Уилям Енгдал, теоретичен помощник в Центъра за световни издледвания. Планът стартира точно от BlackRock. Ф. Уилям Енгдал открива следните доказателства в преписка на BlackRock:

През януари 2020 година основният изпълнителен шеф на най-големия капиталов фонд в света – Лари Финк от BlackRock, изпраща писмо до сътрудниците и корпоративните изпълнителни шефове на Уолстрийт за бъдещето на капиталовите потоци. В документа, озаглавен „ Фундаментално преструктуриране на финансите “, Финк, афишира коренно овакантяване на корпоративните вложения. Парите ще „ станат зелени “. В писмото си от 2020 година Финк декларира:

„ В близко бъдеще ще има доста преразпределение на капитала… Климатичният риск е капиталов риск. “ „ Всяко държавно управление, компания и акционер би трябвало да се изправи против изменението на климата. “

В настрана писмо до клиентите на BlackRock Финк показва новия дневен ред за вложения. Той декларира, че BlackRock ще излезе от някои високовъглеродни вложения като въглища, най-големият източник на електрическа енергия за Съединени американски щати и доста други страни. Финк прибавя, че BlackRock ще прегледа новите вложения в нефт, газ и въглища, с цел да дефинира придържането им към „ устойчивостта “ на Програмата на Организация на обединените нации за 2030 година

Финк дава ясно да се разбере, че най-големият фонд в света ще стартира да се отхвърля от вложения в нефт, газ и въглища. „ С течение на времето “, написа Финк, „ фирмите и държавните управления, които не реагират и не се оправят с рисковете за устойчивостта, ще се сблъскат с възходящ песимизъм от пазарите и на собствен ред с по-висока цена на капитала “. Той прибавя, че „ изменението на климата се трансформира в определящ фактор за дълготрайните вероятности на компаниите… Ние сме на ръба на фундаментално преструктуриране на финансите “.

Писмото на Финк от януари 2020 година е оповестяване на война от огромните финанси против стандартната енергийна промишленост. BlackRock е един от създателите на Работната група за обявяване на финансова информация, обвързвана с климата (TCFD). Фондът е подписал така наречен Принципи за отговорно вложение на ООН- мрежа от вложители, които упорстват за вложение в бизнеси с нулеви въглеродни излъчвания.

BlackRock през 2020 година също се причисли към Climate Action 100, коалиция от съвсем 400 капиталови мениджъри, ръководещи 40 трилиона $.

С това съдбоносно писмо на основния изпълнителен шеф от януари 2020 година Лари Финк задвижи колосална деинвестиция в международния петролен и газов бранш за трилиони долари.

По-специално, същата година Финк е назначен в Съвета на настоятелите на Световния стопански конгрес на Клаус Шваб, корпоративната и политическа връзка на Програмата на Организация на обединените нации за нулеви въглеродни излъчвания 2030.

През юни 2019 година Световният стопански конгрес и Организация на обединените нации подписаха рамка за стратегическо партньорство за ускорение на осъществяването на Програмата до 2030 година

В писмо до вложителите от 2021 година Финк удвоява офанзивата против петрола, газа и въглищата. „ Като се има поради какъв брой централен ще бъде енергийният преход за вероятностите за напредък на всяка компания, ние желаеме от фирмите да разкрият проект за това по какъв начин техният бизнес модел ще бъде съчетаем с стопанска система за нулева чиста стойност (нулеви чисти излъчвания на парникови газове – б.а.) “, написа Финк.

Само за две години, до 2022 година, почти 1 трилион $ са излезли от вложенията в изследване и създаване на петрол и газ в международен мащаб. Добивът на нефт е безценен бизнес и спирането на външните вложения от страна на BlackRock и други вложители на Уолстрийт предвещава бавната гибел на промишлеността.

Среща сред Байдън и BlackRock

В началото на акцията си за президент Байдън имаше среща при закрити врата в края на 2019 година с Финк, който съгласно известията е споделил на кандидат-президента: „ Тук съм, с цел да оказа помощ “. След съдбоносната си среща с Финк претендентът Байдън разгласи: „ Ще се отървем от изкопаемите горива. “ През декември 2020 година, още преди Байдън да встъпи в служба през януари 2021 година, той назначи световния началник на BlackRock за стабилно вложение Брайън Дийз за собствен асистент и шеф на Националния стопански съвет. Като част от администрацията на Белия дом Дийз тихомълком възнамерява войната на Байдън против енергетиката.

Това е пагубно за нефтената и газовата индустрия. Човекът на Финк – Дийз, беше деен в даването на новия президент Байдън на лист с ограничения против петрола, които да подпише с изпълнителна заповед от първия ден на мандата му през януари 2021 година Това включваше затваряне на големия петролопровод Keystone XL, който щеше да донесе 830 000 барела дневно от Канада до рафинериите в Тексас. Байдън също се причисли още веднъж към Парижкото съглашение за климата, което Дийз беше договорил за Обама през 2015 година, а Тръмп анулира.

Същия ден Байдън задвижи смяна на така наречен „ Социална цена на въглерода “, която постанова наказателни 51 $ на звук CO2 на петролната и газовата промишленост. Този ход, подхванат без единодушието на Конгреса, води до опустошителна цена за вложенията в петрол и газ в Съединени американски щати, страната, която е най-големия производител на нефт в света.

Убиване на потенциала на рафинериите

Агресивните екологични правила на Байдън и мандатите за вложение, избрани от BlackRock, убиват потенциала на рафинерите в Съединени американски щати. Без рафинерии няма значение какъв брой барела нефт се взимат от Стратегическия петролен запас. През първите две години от президентството на Байдън Съединени американски щати затвориха към 1 милион барела дневно потенциал за пречистване на бензин и дизел, най-бързият спад в историята на Съединени американски щати. През 2023 година се чака да бъдат затворени спомагателни 1,7 милиона барела дневно потенциал вследствие на деинвестирането на BlackRock и регулациите на Байдън.

Позовавайки се на отхвърли от вложения на Уолстрийт в петролната промишленост и антипетролната политика на Байдън, основният изпълнителен шеф на Chevron през юни 2022 година съобщи, че не има вяра, че Съединени американски щати в миналото ще построят друга нова рафинерия.

Зелената политика на Брюксел

Лари Финк, член на борда на Световния стопански конгрес на Клаус Шваб, има поддръжката на Брюксел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен напусна борда на Световния стопански конгрес през 2019 година, с цел да стане началник на Европейската комисия.

Първият й огромен акт в Брюксел беше да прокара програмата на Европейски Съюз за нулеви въглеродни излъчвания. Това наложи огромни въглеродни налози и други ограничавания върху петрола, газа и въглищата в Европейски Съюз много преди войната на Русия в Украйна през февруари 2022 година Комбинираното влияние на програмата на Финк в администрацията на Байдън и лудостта на Европейски Съюз за нулеви въглеродни излъчвания основава най-тежката енергийна и инфлационна рецесия в историята.

Инфо: obektivno.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР